Haló? Dovolala jsem se správně na úřad inkvizice?

Kdysi jsem byla telefonistkou. V prváku. Duše prostá z maloměsta dorazila do Brna, v průběhu prvního měsíce porovnala zůstatek z rodičovské apanáže s předpokládanými výdaji a moudře jsem usoudila, že bez vedlejšáku to nepůjde. Studia jsou sice hlavní, ale něčím se živit musím. Po řadě peripetií a přehmatů s doborčinností jsem přistála jako telefonistka v call centru. Před nástupem do práce jsem si zakoupila roztomilou knížečku s vemlouvavým názvem „Jak správně telefonovat“ a poctivě jsem ji nastudovala. Zmařená investice – telefonistky v callcentru potřebují neotřesitelnou dávku asertivity, trpělivosti a práce je vhodná spíše pro vězně, kteří nemohou z vězení útéct a běžet ručně vysvětlit volajícímu, jak se má chovat. Nebo pro psychiatry. Asi takový pocit jsem měla, když jsem se rozhodla zavolat do sídla inkvizice. Jak se asi tak vůbec telefonuje do inkvizice?
Což o to, telefonní číslo jsem měla. Horší to bylo s představou, co po nich budu chtít. Vzala jsem si papír a sestavila jsem si řadu pádných otázek ve stylu „Policie, vyšetřujeme vraždu českého občana“ až po vcelku neškodné dotazy, jestli mi mohou podat informace o pobytu Martina Vaterbiho.

Pak jsem si uvědomila, že bych měla popilovat latinu. Něco jiného je překládat v klidu a teple svého kutloušku z papíru, něco jiného je ale plynně do telefonu konverzovat vynervovaná a vystresovaná. A tak jsem vytáhla slovník a začala řešit problémy, jak se řekne policie či únos. Za další dvě hodinky jsem si vypsala nejdůležitější výrazy, které jsem neznala nebo o kterých jsem se bála, že bych si na ně v latině nevzpomněla.

A do třetice, jak vlastně zavolat? Úplně nejdříve jsem chtěla zavolat ze svého mobilu. Jenže nebudou mne moci podle telefonu vystopovat? Nepřišlo mi jako dobrý nápad, aby na mne nepřátelé Martina měli zpáteční adresu. A tak jsem se ponořila ke Google, abych zjistila, že mi nepomůže ani koupit si jinou SIM kartu s jiným číslem. Protože každý telefon má ještě své vnitřní, seriové číslo. A to operátor vidí. Nemělo by mu dělat problémy najít telefonní čísla, která byla používána z toho kterého telefonu. A kdo ví…

Pak jsem šla obejít bazary. Dívala jsem se do výloh, vypadalo to, že za tisícovku seženu pro jeden hovor obstojně použitelný mobil i s telefonním číslem. Jenže pak mne napadla ta spásná myšlenka. Proč tak moderně? Proč nepoužít nějakou archaickou metodu více hodnou starobylé posvátnosti inkvizice? A tak jsem i učinila. V trafice jsem si koupila telefonní kartu do telefonní budky, ne do mobilu.

Nakonec výběr lokace. Po zralé úvaze jsem se rozhodla odebrat se do Jihlavy, protože je to na půl cesty mezi Brnem a Prahou a pohodlně jsem se tam dostala autobusem. Jen v autobuse mi zatrnulo, protože mne nenapadlo ověřit si, zda jsou v Jihlavě telefonní budky. Snad jsou, ty jsou ledaskde přeci.

Byla. Po chvilku bloudění jsem si našla jednu na tichém klidném místě, takovou skoro uzavřenou. A vyndala jsem kartičku s telefonním číslem.

Vatikán má stejnou předvolbu, jako Itálie.

Telefon zazvonilo jedinkrát, ihned ho někdo vzal a ozvalo se řízné „Prontoooo“.

Odpověděla jsem tak, jak jsem si to připravila. Latinsky. „Salve. Ego amo oro per… „

A pak mi to došlo. To jsem kráva pitomá. Jasně. Ve Vatikánu se mluví italsky. Jak jsem na to přišla, že budou mluvit latinsky? Naivka naivní.

S mojí italštinou to je ovšem špatné. Velmi špatné. A tak jsem plynule přešla do angličtiny. Co jsem měla dělat.

„Chtěla bych mluvit s někým, kdo má na starosti práci inkvizice v Česku.“

Hlas na druhé straně reagoval okamžitě: „Non possibile , Signora.“ Odpovídal italsky, ale angličtině zjevně rozuměl.

„Potřebuji probrat naléhavou věc,“ zkusila jsem to znovu s pohasínající nadějí. Tak nějak jsem si myslela, že to půjde snadněji.

„Mandare ci un lettera.“

Jenže já nechci psát dopis, pomyslela jsem si. Já potřebuju s někým mluvit.
„A mohu nechat vzkaz?“ zeptala jsem se. Doufala jsem, že mne někam přepojí, kde nějak navážu konverzaci.

„Definitamente,“ samozřejmě že mohu. Je tak stručný, až to bolí! Nakopala bych ho. To je nějaká zákaznická podpora? Co kdybych volala, že chci napráskat čarodějnický slet? Vždyť normální práskač by se jim na tohle vykašlal!

Čarodějnice… Tak dobře. Zkusíme zaklínadlo…. polední šance.

„Jmenuji se Joanika Vaterbi. Volám kvůli mému otci Martinu Vaterbi.“

Chtěl jsem ještě něco dodat, cokoliv by mi slina na jazyk přinesla. Možná v panice zavěsit. Cokoliv. Nevěděla jsem, v hlavě bylo přes všechnu přípravu prázdno, protože ten rozhovor probíhal úplně jinak, než jsem plánovala. Na tohohle týpka žádné sociotechniky nefungovalo. Nechat ho mluvit nefungovalo. On nemluvil. Když, tak jednoslovně.

Jenže zaklínadlo fungovalo. Skočil mi do řeči právě včas: „Un momento prego!“ a asi mne přepojil, protože ve sluchátku se ozvala hudba. Na inkvizici docela moderní popík… asi Schubert…

Čekala jsem snad minutu. Už jsem si říkala, jestli to přepojení nebyl jen trik, jak se mne zbavit, ale pak hudba skončila, někdo zdvihnu sluchátko a slyšela jsem tichý měkký hlas. Hovořil anglicky, perfektně, s mírným americkým akcentem, možná trochu obstarožním.

„Dobrý den. Vy jste dcera pana Vaterbiho?“

„Ano,“ odpověděla jsem.

„Zajímavé. Jmenuji se William Levada. Co pro vás mohu udělat?“ Anglické jméno, americký akcent. Tak dobře, ten dobrák na ústředně mě uklidil k nějakému přitroublu. Tak to ne.

„Nejsem si jista, zda zrovna vy mi můžete pomoci. Chtěla bych mluvit s někým, kdo je zodpovědný za činnost vašeho úřadu v Česku.“
„Hovoříte se mnou a věřte mi. Nenašla byste příhodnějšího člověka v tomto úřadě,“ usmál se tiše ten hlas.
„Opravdu? V tom případě bych si ráda promluvila o zmizení Martina Vaterbiho.“
„Opravdu?“ opáčil a zaslechla jsem v jeho hlase stopu pobavení. „To ale není téma vhodné pro telefonní linky.“
„A na co je to tedy téma?“
„Na osobní rozhovor.“
„Kdy?“
„Neřekl jsem, že na něj mám čas či chuť!“ zase takové to pobavení v hlase. Kočka a myš? Jen počkej, to taky umím…
„Asi byste si ho měl udělat…“ odtušila jsem.
„Vskutku…“ řekl a já chvilku nechápala, co řekl. Anachronismus anglického forsooth – to se ještě používá? S tím by vás u Toeflu vyhodili…

„Nu, mladá moje přítelkyně, příští víkend. Tento tu mám nějaké upalování, jak jistě chápete. Kde by vám to vyhovovalo, když už jste mi dopřála tu čest zvolit si čas?“ zeptal se mne a já nevěděla, jestli je to ironie nebo se opravdu snaží být tak milý.
„V Praze,“ vystřelila jsem, protože obětovat povědomí o mém sídelním městě Brně se mi nechtělo. Výhoda domácího prostředí bude i v Praze.
„Samozřejmě. Sejdeme se o šesté hodině večerní na Pražském hradě. Pod skálou.“
„Na Pražském hradě žádná skála není,“ namítla jsem.
„Jistě že je. A pokud jste ta, za koho se vydáváte, najdete ji. V opačném případě vám můj úřad nemůže být nijak ku pomoci. Takže, příští víkend na shledanou. A… bůh s vámi. “

A zavěsil.

Stála jsem jak opařená.

Ten namyšlený parchant zavěsil.

Takže jsem měla jen dva drobné problémy. Tak za prvé, jak se chodí na schůzku s obstarožním knězem z inkvizice?

A za druhé, kde je na Pražském hradě skála?

Ten první problém se prohloubil, když jsem přijela do Brna, zapnula počítač a šla si progooglovat mého obstarožního kněze. Prohloubil o to, že William Levada je kardinálem a běžně se oslovuje Vaše eminence. Tedy, všichni kromě mne ho tak oslovují.

A kromě toho je prefektem Úřadu pro ochranu víry. Zjednodušeně řečeno nejvyšším šéfem inkvizice. Prima partner na schůzku.

A ten druhý problém musím jít řešit. Protože jsem si skoro jistá, že na Pražském hradě žádná skála není. Pod ním snad. Na něm skoro jistě ne. A to by byl problém. Takže do knihovny pro všechno, co kdy kdo napsal o Pražském hradě. Miroslava Šlechtu rezervovat kompletního pro začátek…

A když už tak sleduji to množství chytrého čtenářstva… je tu někdo, kdo poradí?

Kde je na Pražském hradě skála?

Mám na to zhruba deset dní to zjistit…

28 komentářů to “Haló? Dovolala jsem se správně na úřad inkvizice?”

1. au said:

4. 10. 2007 at 19:25

ach jo, ty predchozi prispevky byly dobry, opravdu zajimava storry.. ale tohle je kravina na entou.

2. au said:

4. 10. 2007 at 19:27

haha kdybys tam zavolala o par let driv, tak bys sla na rande s ratzingerem :P

3. inka said:

4. 10. 2007 at 19:30

začíná to být čím dál zajímavější: pokus o interaktivitu a zapojení tak čtenáře do děje? Šikovná strategie, bravo! Mohu tedy hádat, spíš jak VĚDÉT? Co já vím, tak na skále je Vyšehrad, hrad, o kterém kněžna Libuše prorocky prohlásila, že na tomto místě bude jednou stát pražský Hrad. A tak si myslím, jestli spíš Vítězka nebude mít rande s Inkvizitorem právě tam, že to je od ní takový malý chyták na její čtenáře. Ale je možné, že jejich setkání skutečně proběhne na Hradě, ale pak – KDE? V Jelením příkopě? Je v něm někde kus skály? A nebo přímo pod katedrálou, kde je vidět kus holé země a jakési balvany, snad kusy holé \“skály\“? A nebo to bude setkání u pana Skály, pracovníka Hradu? Asi si půjdu trochu zagůglit.. Hezký večer vám všem, čtenářům i autorce

4. Wu said:

4. 10. 2007 at 19:32

Wow, tak tomu říkám mistrovské pokračování, perfektní! Napínavé a interaktivní.

5. inka said:

4. 10. 2007 at 19:39

(1,2) 2Au: umíš ty ale potěšit, jen co je pravda! Zkus tedy napsat něco vlastního, a dokaž k sobě během pár dní připoutat alespoň tolik čtenářů, jako Vítězka! Kritizovat je snadné, tvořit mnohem těžší. Každý nějak začíná, a i když jednotlivé díly jsou skutečně nevyvážené, obsah mají, a vypravěčský talent se nedá popřít. Příští díl může být zase v duchu těch prvních, tak klid :o )

6. Wu said:

4. 10. 2007 at 19:43

[3] Tajné dějiny Prahy zmiňují \“skalnatý výběžek hradního návrší\“, takže nějaké skály tam jistě budou. Jestli si dobře vzpomínám, tak třetí nádvoří Hradu stojí na sloupech a pod ním je archeologický areál.Ale může to znamenat leccos, mluvil anglicky, tedy \“rock\“…

7. inka said:

4. 10. 2007 at 20:02

Wu, které? sv. Jiří? http://www.mapy.cz/#x=133028896@y=135964816@z=16@mm=FP@sa=s@st=s@ssq=Pra%C5%BEsk%C3%BD%20Hrad@sss=1@ssp=124834725_126863233_146264997_145704833

8. Wu said:

4. 10. 2007 at 20:50

[7] myslím že ano. Více o archeologickém areálu:http://abicko.avcr.cz/bulletin_txt_show_clanek.php?Cislo=03/2002&Poradi=12

9. inka said:

4. 10. 2007 at 21:20

Wu, děkuji za zajímavý link. Napadá tě ještě něco ohledně té \“skály\“?

10. Wu said:

4. 10. 2007 at 22:26

[9] taky by to mohla být restaurace Pod Skálou. Která sice je ve Zdicích, ale mohlo by to být historické jméno nějaké existující restaurace na Hradě. Kdyby se třeba taková vyhlášená Vikárka někdy ve středověku jměnovala jinak…Koneckonců kde jinde se sejít s kardinálem, že?

11. Evča said:

4. 10. 2007 at 22:28

Tak tomu říkám upálení do modra.. ;)

12. Martin said:

4. 10. 2007 at 22:28

Něco málo o tom vím. Pražský hrad je zdvihnutý o mnoho metrů navážkami, takže šance, že by někde vystupovala původní povrch, je minimální. Skalní průrva byla v místech Lobkowitzkého paláce. Ale dávno už je zastavěná, tak 200 let je tam zdivo. Pražský hrad stojí na pahorku, je to kopec a skála tam těžko někde bude. Ale držím palce v hledání, možná je tam nějaká falešná nebo metaforická. Nemyslel třeba obelisk na třetím nádvoří? To je přeci skála! Jen opracovaná!

13. inka said:

4. 10. 2007 at 22:32

Wu, ozval se přímo samotný – Martin! Myslím, že s tímhle Vítězka nemohla počítat. No to je bomba! Co teď???

14. Martin said:

4. 10. 2007 at 22:33

[13] :) Já nejsem strýček Martin. Jen se prostě jmenuju křestním Martin :) ale příjmením ne Vaterbi :) Akorát jsem dělal na hradě průvodce, jako študák. Tak jsem chtěl být za chytrého…

15. kk said:

5. 10. 2007 at 1:13

viděl bych to na stranu od \“Jeleního příkopu\“, tedy z Malostranské směrem nahoru. Nebo druhá možnost, když se jde z nádvoří směrem k Nerudovce, jestli tam není kus skály…

16. MeW said:

5. 10. 2007 at 1:59

Říkal pan kardinál \“skála\“, tedy \“the rock\“?\“A já ti pravím, že ty jsi Petr; a na té skále zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou.\“Ačkoliv existují hlasy, že nelze zaměňovat \“Petros\“ (kámen) a \“Petra\“ (skála), myslím, že s takovými detaily, které se jí navíc nehodí do krámu, se církev svatá nepáře.Takže, je na Pražském hradě někde nějaký Petr?

17. Adam said:

5. 10. 2007 at 10:43

Mně se to líbí, škoda, že jsem v práci a nemohu si to v klidu přečíst celý. Zdravím autorku Veroniku. Také jsem studoval historii, leč v Praze.

18. Sarit said:

5. 10. 2007 at 18:17

Pahorek Žiži skalami neoplývá. Napadlo mě, jestli není či někdy nebyl alespoň jeden z kostelů zasvěcen svatému Petrovi, ale to také ne, sv. Petr a Pavel jsou na Vyšehradě. Nemá se slečna Veronika sejít s inkvizitorem na nádvoří kláštera sv. Jiří, který se stal základním kamenem víry v českých zemích?

19. drobnyreakcionar said:

5. 10. 2007 at 21:23

To s tím sv. Petrem je dobré! Socha sv. Petra je k vidění na zdi kaple sv. Kříže (momentálně předělané na obchod se suvenýry či půjčovnu sluchátek).

20. drobnyreakcionar said:

5. 10. 2007 at 21:34

V hlavičce příspěvku je odkaz na foto sochy, dokonce i s citovanou pasáží z Matoušova evangelia.

21. inka said:

5. 10. 2007 at 22:08

tak tohle mne vážně trochu zamrzelo: 20 minut se lopotím s příspěvkem a pak jeden záhadný klik a vše je pryč. Ne, nemám pro dnešek tolik času psát vše znova, a tak se jen ptám: kde v hlavičce příspěvku? Asi jsem nepozorný, ale žádný odkaz na foto sochy v něm mevidím…

22. drobnyreakcionar said:

5. 10. 2007 at 22:35

V hlavičce příspěvku číslo 20, pod heslem (kdoví proč) Avatar.Jinak tady:http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Prague_castle-st_petrus.jpg

23. inka said:

5. 10. 2007 at 22:48

jo takhle… díky.. to by mne nenapadlo, ojedinělé řešení :o )

24. Wu said:

8. 10. 2007 at 7:33

Ojedinělé, ale celkem nadějné řešení. Docela bych na něj i vsadil [úsměv].

25. inka said:

8. 10. 2007 at 18:43

Halo. Dovolal jsem se do brlohu Vítězky? Ano? Tak dobře, fajn, mám jednu otázku: kdy se dočkáme dalšího pokračování příběhu? Reklamní přestávka je, slušně řečeno, nějak dlouhá.

26. kk said:

9. 10. 2007 at 15:07

[25] obávám se, že až do setkání s kardinálem nic nebude :(

27. Sim said:

14. 10. 2007 at 0:41

pise chlap. info o seriovych cislach mobilov a vtipek o zlete carodejnic je chlapska zalezistost.

28. inka said:

14. 10. 2007 at 21:19

Hledáme \“identitu – entitu\“ Martina, ne Vítězku. I když postřeh je to jistě zajímavý, Sime. Na druhou stranu – kolik chlapů se rádo motá v kuchyni? :o )

Přidejte komentář